dimanche 29 juin 2014

Bessilhas 2014


Un article de Philéas, nostre reportaire sul terrènh


Coma totes los ans, lo recampament de Bessilhas réunit totes las escolas Calandretas del lengadoc.
Aquesta annada Bessilhas èra desseparat en doas partidas, lo matin e lo vèspre. Los talhièrs del matin èran desseparats amb un numéro séguit d’un « ‘ » per exemple « M’ ». I avia doas passatge d’espèctacle. Coma de costuma, los talhièrs sonts preparats pels collegians de nostre collègi. Mas aquesta annada per que los talhiers sian bens preparats, Amaya memebre de la Fédéracion es venguda un jorn per mès dins cada classa per preparar aquels talhiers.

  Avèm fatch una lista amb los talhièrs principals :

La lutta

Tot lo mond coneis la lutta ! Aqui sèms sus una version pels pitchons. Sèms a genoulh, lo but es de mestre lo corps de l'adversari a tèrra o de lo faire sortir del terrenh pendent dètz secondas. Los escolans esitan pas a encoragar lors amics !


Lo Berrèt

Era lo talhièr dominant de Bessilhas. I avia al mens cinq gropes de collegians que se battèt par prendre aquel placa d'aquel joc.
Règlas I a dos equipas del meteis nombre. Cada jogaire de cada equipa a un nombre. prenetz l'exemple de vostras doas mans, cada man es una equipa, e cada dèt a un nombre secrèt de 1 a 5. L'arbitre (vostra boca) va dire un nombre al hazard, per exeple : "3". Alara lo jogaire numéro 3 de cada equipa ven al mitan per prene lo berret e lo dintrar dins son camp. Mas attencion ! Los jogaire an drèch a una sola man, e de que un jogaire pren lo berrèt, l'autra equipa pot lo tocar per reprene lo punt avans que dintra dins l'autra equipa. L'arbitre pot sonnar mai d'un nombre e tambèn totes amb la "salada".


Lo parcors d'obstacle

I a doas equipas, lor but ès d'emplenar la bassina devant eles, mas per aquo, i a un parcors a trabersar ! Las equipas devan trabersar lo parcors (qu'es lo meteis per las doas equipas) e d'emplenar la bassina al bot del parcors, per aquo, lo jogaire a un veire d'aiga que va lo versar dins la bassina. Cal pas annar trop lèu per pas que lo veire sia vide, e pas trop lentament per passar la man al seguent jogaire.


Los pescaires 

I a de peis que volon viure libramement dins lor mar, mas de pescaires vengon los derangar. Los pescaires forman un cercle. Lo but dels pescaires es de pescar un maximum de peis, lo but dels peis es de pas se faire pescar. Los peis passan en dessos dels pescaires que van se baissar a un moment. Los peis pescats devengon pesacaires. Lo darrièr peis survivant es lo ganhant !


Las Ajustas 


Aquesta annada es venguda una sssociacion d'ajustas per proposar a d'enfants de testar d'ajustas sus tèrra. Avètz aqui las règlas de las ajustas. I avia meteis de musica ! Totes las condicions per que los collegians se sentisson sus l'aiga !



Mercé d'aver légit e a l'an seguent !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire